ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ФРОНТ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Пропагандната машина на системата отново е в ход. В неделя хората от цял свят „научиха” от медиите как Националният фронт на Марин Льо Пен претърпял съкрушителна загуба на втория тур от регионалните избори във Франция, на които се избират президенти и регионални съвети на 13-те нови френски региони.

Marine_og_Marion_989633y

„Кланът Льо Пен“: председателката Марин с племенницата си Марион Марешал-Льо Пен – най-младата депутатка в историята на Франция.

И след като на първия тур от 6 декември националистите предизвикаха шок, спечелвайки първото място с 28 %, то на балотажите в крайна сметка десницата на Саркози взе 7-те най-богати региона, а управляващата левица запази контрола върху 5 други, докато един отиде при националистите – само че не френските, а корсиканските, които се борят за автономия на остров Корсика. Въпреки привидната победа, веднага след вота Никола Саркози побърза да обяви, че ще сформира нов екип, изтиквайки либералите от редиците на десницата и изяснявайки идеологическата линия.

PARTI EN TETE 2015

І тур на регионалните избори: победителят в отделните департаменти, от които са съставени 13-те региона (в тъмно синьо е Националният фронт, в светло -десницата и в розово левицата).

Премиерът-социалист Манюел Валс пък предупреди, че заплахата от „крайната десница” съвсем не е отминала, а крайно левите започнаха да анализират защо френският народ този път буквално ги изтри от електоралната карта. Работническата класа бламира комунистите и зелените, които във Франция се занимават предимно с правата на гейове и мигранти, и гласува масово (43 %) за Националния фронт. Именно затова на втория тур в неделя фронтът постигна най-високия резултат за цялата си история, спечелвайки гласовете на 6,8 милиона французи.

fn

Историческо развитие на подкрепата за фронта от 1984 досега. Спечелените на тези избори 6,8 млн. гласа счупиха предишния рекорд от президентските избори през 2012.

Само за последните три години формацията, която иска да извади Франция от ЕС и НАТО, да пресече ислямизацията и да изгони нелегалните имигранти, и да замени неолиберализма с нова икономическа философия, успя да увеличи в пъти своето политическо влияние. Фронтът беше първи на миналогодишните европейски избори с 24 избрани евродепутати на фона на едва трима през 2009. Успя да вкара свои представители и в парламента, и в сената. Увеличи присъствието си в департаментите от 0 на 62 представители, а сега утроява броя на регионалните си съветници от 118 на 358.

И въпреки че на първия тур победи в 6 от 13 региона (19637 общини или 53 % от всички населени места), FN не спечели балотажа в нито един регион, което даде повод на медиите да тръбят за „поражение”. Причината всъщност се крие в несправедливата мажоритарна избирателна система в два тура, която играе ролята на последна опора на статуквото. Всеки път, когато Националният фронт стигне до балотаж с 30-40 % подкрепа, всички останали политически сили – десни, центристи, социалисти, зелени, комунисти, джихадисти, синдикатите и дори масоните от Великия Ориент, се обединяват в т.нар. „републикански фронт”, за да спрат националистите.

fn4

ІІ тур: в тъмно синьо са общините, в които фронтът на Льо Пен побеждава, преодолявайки „републиканския бараж“.

Именно на тази схема се дължи и „загубата” им на втория тур в неделя. Така например на балотажа в 6-милионния регион Север-Па дьо Кале-Пикардия председателката на фронта Марин льо Пен получи малко над 42 % срещу кандидата на десницата, подкрепен от цялата система, а младата депутатка Марион-Марешал Льо Пен събра 46 % на втория тур в югоизточния 5-милионен регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг срещу друг десен кандидат, подкрепен от всички останали политически сили. Всички! За съжаление все още не е тестван вариантът на пряк двубой между Националния фронт и кандидат на т.нар. левица, за да се види дали схемата за „републикански фронт” би сработила и отдясно-наляво. Либералната левица просто е твърде слаба, за да се добере до такъв двубой в ключовите региони.

fn2

При старото административно деление Националният фронт щеше да спечели втория тур в региона Лангедок-Русийон, побеждавайки левите и десните.

В някогашния й бастион на север сега е изместена от Марин Льо Пен, чийто първи коментар след обявяване на резултатите беше, че „режимът е в агония”. И наистина, на системата й става все по-трудно да възпре похода на Националния фронт към властта. Защото ако през 2002 г. Жак Ширак взе над 82 % срещу Жан-Мари Льо Пен на балотажа за президент, то десетина години по-късно дъщеря му „губи“ вече с резултат 40-45 % на 55-60 % за всички останали, взети заедно! Ако пък действаше старото административно деление, при резултатите от неделя фронтът щеше да спечели в южния регион Лангедок-Русийон. Така че реалната власт вече не е далечна химера. В тази връзка обстоен анализ на „Le Monde“ показа, че от 92 предложения в програмата на Марион-Марешал Льо Пен за региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг, само 3 са преценени като „невъзможни за изпълнение“.

5329163_le-pen-phil-huguen-lille-30-11-new_545x460_autocrop

Марин Льо Пен води в сондажите за президентските избори през 2017.

Една друга политика е възможна и в това изглежда са убедени все повече французи, и особено младите избиратели (35 % за Националния фронт сред гласуващите на възраст 18-25 год.). Старите партии все повече разчитат на етнорелигиозния вот на мюсюлманите (около 5 млн. пришълци главно от Северна Африка), и все още се крепят сред възрастните хора, което за тях е повод за притеснение, защото времето тече и поколенията се сменят. Така че тенденцията е очевидна. Политическото разделение повече не е между леви и десни, а между глобалисти и патриоти. Следващата битка за Франция ще бъде на президентските избори през 2017. И този път ще е доста напечено.

Георги Сенгалевич

Очаквайте в новия брой на в. „Атака“ от 18 декември. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s