ГЪРЦИЯ ПОКАЗВА РЕШИМОСТ СРЕЩУ БЕДНОСТТА

Правителството на Ципрас се ползва с подкрепата на 80 % от народа

Двата месеца, откакто СИРИЗА спечели изборите в Гърция и състави коалиционно управление с „Независими гърци”, бяха белязани от тежки преговори с евроинституциите и с кредиторите на страната. newego_LARGE_t_1101_54469687В техния ход освен агресивната позиция на Германия, чийто финансов министър Волфганг Шойбле почти всеки ден правеше гръмки антигръцки изказвания, прави впечатление и яростната медийна кампания, чиято цел е с всевъзможни лъжи и манипулации да срине имиджа на правителството, оглавявано от Ципрас. В своята бясна пропаганда журналистите изнамериха снимки на финансовия министър и основна фигура при преговорите Янис Варуфакис, след което морално го изобличиха, задето имал наглостта да свири на пиано, да се храни и да се прегръща с жена си и двамата да са щастливи и усмихнати, докато народът гладувал.

Една от "скандалните" снимки на Варуфакис

Една от „скандалните“ снимки на Варуфакис

Водеща немска телевизия пък не се посвени да фалшифицира видео материал, на който същият Варуфакис уж показва среден пръст на Германия. Подобни медии раздухаха „новината” и за първите протести срещу Ципрас, така че непредубеденият човек да си въобрази как в Атина едва ли не назрява някакъв Майдан, а местните „умни и красиви” вече трупат барикади по улиците на града. А в действителност ставаше въпрос за митинг на опозиционната Комунистическа партия, която иска незабавно излизане от НАТО, ЕС, еврозоната и настоява за едностранно анулиране на дълга. Междувременно започнаха да внушават как СИРИЗА е отстъпила от програмата си, как е склонна да забрави предизборните обещания и да направи компромиси – очевидно с цел да се подкопае доверието и да се предизвикат вътрешни трусове в управляващата партия.

Митинги в подкрепа на гръцкото правителство огласиха цяла Европа

Митинги в подкрепа на гръцкото правителство огласиха цяла Европа

Така и не се разбра обаче как така новото гръцко правителство хем било склонно на отстъпки пред Брюксел и Берлин, хем опасността от GREXIT (излизане на Гърция от еврозоната) била съвсем реална. А истината е, че толкова дискутираното изгонване на Атина от еврото е абсолютен блъф, процедура за излизане от еврозоната няма, а от един такъв сценарий най-много би загубила Германия. Първо, защото еврото изцяло обслужва интересите на германската икономика, и второ – защото излезе ли една страна от еврозоната, ще я последват и други и това ще бъде краят не само на единната валута, но и на самата идея за Обединена Европа. Именно с оглед на всичко това южната ни съседка влезе в тези преговори без страх от големите.

Демонстрация в Париж

Демонстрация в Париж

И тъй като старата програма изтичаше в края на февруари, Гърция и партньорите й от еврозоната трябваше да бързат. Така на 20 февруари се стигна до компромисно споразумение, с което кредитната програма за страната бе удължена с 4 месеца до юни, без обаче да бъде удължаван пакетът от неолиберални мерки за икономии. Водещи неокейнсиански икономисти като Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц приветстваха това като крачка в правилната посока. От своя страна Гърция пое ангажимента да представи списък с реформите, които смята да извърши за възстановяване на растежа и заетостта, за стабилизиране на финансовия сектор и засилване на социалната справедливост, вкл. мерки за борба с корупцията и укриването на данъци.

Европейският съвет от 19 март, проведен в тесен кръг, предизвика недоволството на някои от непоканените страни-членки

Европейският съвет от 19 март, проведен в тесен кръг, предизвика недоволството на някои от непоканените страни-членки

За първи път не се предвиждаха нови приватизации или поредно орязване на пенсии и заплати. Защото до този момент именно така Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) „спасяваше” Гърция: в замяна на отпуснатите нови заеми от 240 млрд. евро, които отидоха почти изцяло по сметките на немските и френски банки – кредитори на страната, обикновените хора трябваше да изнесат цялата тежест на кризата. В продължение на 5 години Тройката управляваше чрез имейли, които изпращаше на управляващите в Атина, а парламентът трябваше да превежда и гласува пратените по електронната поща законопроекти. Рестриктивните неолиберални мерки изстреляха безработицата до 27 %, сринаха БВП на страната с ¼ и увеличиха с 30 % размера на държавния дълг. Пълна катастрофа.

Гърция е страната с най-голям срив на БВП в света за периода след Втората Световна война

Гърция е страната с най-голям срив на БВП в света за периода след Втората Световна война

Затова в споразумението, което новото правителство извоюва, терминът „Тройка” изчезна. Този механизъм на унижение, подчинение и чуждо управление бе захвърлен на бунището, а Европа за първи път призна за съществуването на хуманитарна криза в Гърция.

Брюксел и Берлин обаче трудно преглътнаха всички тези отстъпки. Вместо да дадат време на страната да стъпи на крака и спокойно да разговаря с кредиторите за това, което предстои след месец юни, в седмиците след 20 февруари те бързо забравиха за сключеното споразумение. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле обяви, че доверието е разрушено и Гърция няма да получи нито евро от договорения пакет, докато първо не осъществи обещаните реформи, а Еврокомисията пък заклейми ключовия законопроект за подпомагане на най-пострадалите от кризата, предвиждащ отпускането на безплатен ток и храна за 300 хиляди души и подслон за 25 хиляди бездомници. tsipras_0Това е един от ключовите ангажименти на СИРИЗА за борба с бедността, за който новото правителство е предвидило 200 млн. евро – сума, която няма да дойде от нов дълг, а чрез икономии в държавната администрация, вкл. разпродажба на скъпите возила на властта. Напук на ЕС, този законопроект – първият от доста време, който не е пратен по мейл от Брюксел и не е превеждан от английски, беше внесен за гласуване в новия гръцки парламент и подкрепен от всички политически сили там. В този сблъсък, оказва се, гръцкото общество е сплотено и консолидирано. ektimisi-galop_592_355Сондажите сочат, че действията на Ципрас се подкрепят от 80 % от гърците, което го прави най-популярния премиер на най-популярното правителство в Европа. За СИРИЗА сега биха гласували около 45 % от избирателите (10 пункта повече отколкото на изборите на 25 януари), а за „Нова демокрация” – под 20 на сто. Ето защо, имайки зад гърба си подкрепата на народа, той не се поколеба да отхвърли външния натиск, като намекна за референдум или нови избори при провал на споразумението. В новия парламент се съставиха 3 комисии със задача да бъдат разследвани държавният дълг и т. нар. меморандуми – пакетите от рестриктивни мерки, които Тройката беше наложила на страната, и да бъдат изискани репарациите, които Германия дължи на Гърция за времето на нацистката окупация.

Нацистките окупатори позират за спомен насред опожареното село Дистомо след зверското убийство на над 200 от жителите му

Нацистките окупатори позират за спомен насред опожареното село Дистомо след зверското убийство на над 200 от жителите му

Време, белязано от масов глад и над половин милион жертви, над 80 кланета, десетки заличени селища и безброй плячкосани културни ценности. По време на войната Третият Райх не само заграбва златния резерв на Гърция, но и принуждава гръцката централна банка да отпусне на Германия няколко заема, които никога не връща. Това е т.нар. окупационен дълг, който днес възлиза на 11 млрд. евро.

След всичко това Меркел, Юнкер и останалите евролидери изведнъж станаха разговорчиви. Вече не са много сигурни какво да правят с Гърция – ако отстъпят пред исканията на Ципрас, това ще означава в Европа да настъпи радикална, революционна промяна, ще означава ЕС да се отрече от неолиберализма и да заработи в интерес на народите, а не на корпорациите.

На 31 януари стотици хиляди фенове на PODEMOS заляха центъра на Мадрид, развявайки знамена на републиката, на СИРИЗА и Гърция, и скандирайки "тик-так" по адрес на елита

На 31 януари стотици хиляди фенове на PODEMOS заляха центъра на Мадрид, развявайки знамена на републиката, на СИРИЗА и Гърция, и скандирайки „тик-так“ по адрес на елита

Един такъв обрат ще бъде подпечатан от предстоящите избори в Испания и Ирландия, където водещи политически сили вече са сходни на СИРИЗА движения. Ако пък продължат по пътя на конфронтацията и сринат Гърция, за да дадат един добър урок на другите народи да не надигат глава, рискуват да хвърлят южната ни съседка направо в обятията на Русия, а в Европа да предизвикат хаос и разруха, срив на еврото и разпад на Евросъюза. Докато елитите се чудят какво да правят обаче, времето им изтича. Защото развръзката повече не зависи само от тях. Гърция показа, че народите са тези, които пишат историята.

Георги Сенгалевич

Алексис Ципрас пред гръцкия парламент при внасянето на закона срещу бедността:

„Тази ли Европа градим? Европа, която докара хуманитарна криза на един народ, признава, че го е направила, и след това осъжда справянето с тази хуманитарна криза? Каква Европа е това и на кого служи тя? alexis-tsipras.si5 години експериментираха икономически с Гърция. Сега искат да я ударят политически, за да спрат в зародиш промяната, която се задава и в други европейски страни, и за да продължи да се прилага неолибералният модел, от който някои печелят. Народите страдат, но някои печелят. Този сблъсък е политически и социален, но и класов. Целта им е да изградят една европейска общност без права, без сигурност, без обществен контрол. Няма да успеят обаче. Ако ще игнорират споразумението от 20 февруари, ако си въобразяват, че изборите не променят нищо, че страните в дългова криза няма защо да правят избори и трябва да имат някакви технократи, а не избрани хора на власт, то нека си запазят заплахите за някой друг – не за това правителство и не за този народ! Политическата промяна, която започна от Гърция с изборите на 25 януари, се задава като буйна река в Испания, в Ирландия, навсякъде. Тази политическа промяна не може да бъде спряна, защото е предизвикана от голямата социална несправедливост, от големите неравенства, от нуждата на народите да дишат.”

(Очаквайте в новия брой на в. „Атака“ от 27 март 2015)

2 thoughts on “ГЪРЦИЯ ПОКАЗВА РЕШИМОСТ СРЕЩУ БЕДНОСТТА

  1. Браво на Ципрас,браво на гръцкия народ.Дори да тичаме, ние никога няма да ги стигнем.Защото сме един разединен и заспал народ.Това показва положението, в което се намираме.Аз се възхищавам на самочувствието, на достойнството и непримиримостта им,на гърците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s