НАДЕЖДАТА ПОБЕДИ СТРАХА: ГЪРЦИЯ ОТПРАВИ ПРИЗИВ ЗА СЪПРОТИВА ДО ВСИЧКИ НАРОДИ

СИРИЗА и националистите се обединиха срещу неолиберализма

На 26 януари Европа се събуди променена. Един от народите на Стария континент надигна глава, без да се страхува от последствията и заплахите. Една страна в Европа, която е достатъчно малка, за да не бъде кой знае какъв фактор, но и достатъчно голяма, защото именно там е родена демокрацията. 20150125_233841Страна – символ с народ, който се гордее със себе си и не позволява на никого да го унижава. Дори и на могъщи сили като Европейския съюз и световните банкери от финансови институции като МВФ. Предсрочните избори в южната ни съседка предизвикаха истинско земетресение, което е на път да събуди потъналата в сън Европа. Кошмарът на Брюксел и Берлин – СИРИЗА, спечели предсрочните парламентарни избори с над 36,3 % или 2,3 милиона гласа, което осигури на формацията 149 от общо 300 места в парламента. Двете стари партии – дясната Нова демокрация и псевдолявата ПАСОК, които управляваха несменяемо Гърция през последните 40 години, събраха съответно 27,9 и 4,7 на сто. b8qc8a5iiaa0fw4_jpglargeХиляди се стекоха на победния митинг в центъра на Атина в нощта след обявяването на първите резултати. Италианци и испанци, ирландци, французи, българи и дори германци също бяха тук – не само като жест на солидарност с борбата на СИРИЗА, но и като знак за събуждането на всички народи в Европа. Защото може би за първи път в демократичната история на Стария континент се сформира антиглобалистко правителство. Значението на избора на Ципрас за Европа може да се сравни само със значението, което идването на власт на Салвадор Алиенде в Чили има за Латинска Америка.

Каменос и Ципрас обявиха формирането на кабинет още на другата сутрин след изборите

Каменос и Ципрас обявиха формирането на кабинет още на другата сутрин след изборите

Радикалната левица СИРИЗА и националистическото консервативно движение „Независими гърци”, събрало 4,7 % на предсрочния вот, скоростно си стиснаха ръцете за правителство на националното единство и заедно поведоха борбата за възвръщане на националния суверенитет и достойнство – исторически прецедент, който задължава антиглобалистките движения навсякъде да преодолеят различията помежду си и да пристъпят към консолидация в защита на 99-те процента от варварството на глобалния елит – единия процент, който опустошава държави и общества. Както гласи един от лозунгите на СИРИЗА: „Или ние, или те!”

Гръцката криза – зловещ неолиберален експеримент

          Всички сме слушали как някой дава на гърците милиарди, как всичко им се предоставя на готово, колко били мързеливи и прочее. Така ни втълпява пропагандата, чиято цел е да настрои народите едни срещу други. 240-те млрд. евро, които Тройката ЕС-МВФ-ЕЦБ уж отпусна за Гърция, обаче не отидоха нито в икономиката на страната, нито в джоба на гръцкия пенсионер. eth-ski-16-5-12Това са пари, взети от немския и френския данъкоплатец, и прехвърлени по сметките на кредиторите на Гърция – основно немски и френски банки. Резултатът от това 5-годишно „спасяване” е следният: гръцкият дълг се е изстрелял от 129 % спрямо БВП до почти 180 %, въпреки милиардите и въпреки орязването му със 110 млрд. Гръцкият БВП се е свил с една четвърт – южната ни съседка е страната за цялата история след Втората Световна война, загубила най-много от своята производителност! Безработицата е нараснала до 27 % и 60 процента при младежите, което предизвика масова емиграция и „изтичане на мозъци”.

Стотици хиляди недоволни протестираха месеци наред на площад "Синтагма" срещу мерките на Тройката

Стотици хиляди недоволни протестираха месеци наред на площад „Синтагма“ срещу мерките на Тройката

Населението е загубило една трета от жизнения си стандарт след жестоко орязване на пенсии и заплати, а над 2 млн. души живеят под прага на бедността. Това се нарича хуманитарна криза. Стартира и програма за масови приватизации и разпродаване на държавно имущество. Познато, нали? С тази разлика, че при нас това стана за 25 години, а в Гърция се опитаха да го наложат шоково – за 5.

Пътят от 4-те процента до властта

Абревиатурата СИРИЗА означава Коалиция на радикалната левица – формация, основана през 2004 г. от отцепили се от сталинистката Комунистическа партия на Гърция реформирани левичари. В разнородните й редици тогава има включително троцкисти, маоисти, анархисти, еколози, еврокомунисти, социалдемократи, патриотична левица и т.н. 859През този начален период, когато коалицията едва успява да влиза в парламента с 3-5 % подкрепа, тя се занимава главно с маргинални теми, отстоявайки например правата и интересите на различни малцинства, на имигрантите и т.н. Формацията членува в Партията на европейската левица и в крайнолявата група в Европарламента, а от 2008 г. неин лидер става младият Алексис Ципрас. Оттогава досега СИРИЗА трябваше да претърпи дълбоки промени, за да стане втора сила през 2012-та със съответно 17 и 27 % от гласовете (през 2012-та имаше парламентарни избори два пъти – през май и юни), първа сила на евровота през 2014 (26 %) и първа сила на предсрочните избори на 25 януари, съвсем близо до самостоятелното пълно мнозинство. 1506619_10152587944053054_6083483790907534389_nРазпадането на старата партия ПАСОК (аналог на БСП, подкрепена на последните избори лично от Станишев като лидер на ПЕС) доведе до прилив на огромна маса нови избиратели и кадри в редиците на СИРИЗА и промени облика й на ултралява формация. Присъединиха се и гръцката интелигенция, академичните среди, музиканти и емблематични фигури като Микис Теодоракис и Манолис Глезос – 92-годишния национален герой, поставил началото на съпротивата в цяла Европа със свалянето на нацисткото знаме от Акропола през 1941 г. За евродепутат от СИРИЗА през 2014 г. бе избрана и българката – синдикалистка Костадинка Кунева, емигрирала в Гърция преди години и работила там като чистачка, залята с киселина заради синдикалната си дейност. ???????????????????????????????Алексис Ципрас пък отхвърли решително левия догматизъм  и започна да говори за патриотизъм, Родина, национално единство, национален интерес и т.н. Заяви, че неговото правителство няма да бъде „ляво“ или „дясно, а национално – на всички гърци. Едно от исканията на СИРИЗА, което се одобрява от всички, е Германия да изплати на Гърция 162 млрд. евро репарации за извършения през Втората Световна война геноцид (половин милион жертви). Правителствената коалиция с националистическата партия „Независими гърци”, отцепила се в разгара на кризата от старата дясна партия „Нова демокрация”, е още една крачка към отварянето на СИРИЗА за патриотизма, като партията предприе и стъпки към сближаване с Църквата: tsipras-and-bartholomew1Ципрас, който е атеист, посети Атон през 2014-а, присъства на Богоявление тази година, а в деня на премиерската клетва, която беше гражданска, той се срещна с архиепископа на Атина Йероним, за да получи благословията му, и обеща, че отношенията между църква и държава ще бъдат „по-силни отвсякога”.

„Заплахата” СИРИЗА

След 2009, когато избухва кризата, Алексис Ципрас концентрира риториката на СИРИЗА главно върху социалните теми, финансите и икономиката. Това му спечелва подкрепата на световно известни фигури, като Ноам Чомски, Нобеловия лауреат Пол Кругман, философа Славой Жижек.

В управленската Програма от Солун СИРИЗА иска национална независимост, като се зарича да изгони Тройката ЕС-МВФ-ЕЦБ, която де факто управляваше Гърция, и да анулира мерките, наложени от нея. Ципрас настоява за свикване на европейска дългова конференция, която да намери изход за всички задлъжнели страни, който в гръцкия случай преминава през разследване и преструктуриране на държавния дълг чрез отписването на по-голямата част от него, както неотдавна направи Еквадор, и както впрочем се случва с Германия през 1953, когато 62 % от дълговете й са опростени, само и само ФРГ да бъде превърната във витрина на капитализма.

Шефът на Еврогрупата напусна срещата с новия гръцки финансов министър, след като Янис Варуфакис обяви, че с Тройката вече е свършено

Шефът на Еврогрупата напусна срещата с новия гръцки финансов министър, след като Янис Варуфакис обяви, че с Тройката вече е свършено

Преговорите по темата вече започнаха с визитите на Мартин Шулц и шефа на Еврогрупата Дейселблум в Атина. И двамата бяха попарени от решителността на новите власти да не отстъпват от предизборните си обещания, което според председателя на Европарламента било „безотговорно“. Сред останалите задачи, които новото правителство си поставя, е стопиране и ревизия на приватизациите, скок на доходите (връщане към нивата отпреди кризата с минимална заплата 751 евро), прогресивно подоходно облагане (необлагаем минимум за доходи под 12 хиляди евро/год), програма за държавни инвестиции за връщане на растежа и заетостта (вкл. чрез създаване на държавна банка за развитие), безплатно здравеопазване и образование. Прилагането на тези мерки започна още в първите дни, заради което рейтингът на Ципрас и коалицията скочи до нива от порядъка на 60 %.

421718_321419037916859_164355333623231_914917_1962883492_nБитката на СИРИЗА е на два фронта – срещу местната гръцка олигархия, която владее медиите, старите партии и икономическата власт, и срещу световната олигархия, която унищожава обществата чрез неолибералната икономическа философия. Ципрас иска да създаде нови правила за работа на медиите, да разследва и извади на светло финансирането им, както и начините за финансиране на политическите партии. Обявява война и на бюрокрацията чрез намаляване на броя министерства, и повежда борба с корупцията, включително чрез ревизия на държавни поръчки. 521869_10150949447163591_1261648918_nПредстоят и ограничения за банките, които няма да имат право да отнемат единствено жилище на длъжник, и ще трябва да се съобразят с една намеса на държавата в отношенията между банките и задлъжнелия частен бизнес, с цел избягването на фалити на фирми и предприятия.

Всичко това се представя от медиите като някаква чудовищна заплаха, надвиснала над благоденстваща Европа. Само че възстановяването на демокрацията, на националния суверенитет и социалната държава не е проява на радикализъм, а на здрав разум. СИРИЗА не е против ЕС, а за реформирането му като Европа на народите чрез премахване на неолиберализма и двойните стандарти. 996711_10151831106418054_575261906_nПартията впрочем не е за излизане от еврото и не смята това за решение на кризата, а изкореняването на неолибералните политики. Обявява се против политиката на НАТО, против санкциите срещу Русия и осъжда преврата в Украйна и престъпленията на Киевската хунта срещу Донбас. Първият сблъсък на новите гръцки власти с евроинституциите беше именно във връзка с обща декларация, осъждаща Русия, разпространена от ЕС уж от името на всички страни-членки, но без да бъде консултирана с Гърция. Реакцията на Ципрас е обяснима: гръцките земеделски производители пострадаха тежко от руското ембарго и сега виждат шанс да възвърнат позициите си. Затова и новият гръцки външен министър успя да се пребори срещу нови санкции, които Брюксел искаше да лансира, и да съкрати срока на сегашните само до септември. Никос Кодзиас заплаши да наложи вето по време на срещата на върха на външните министри от ЕС и получи подкрепата на колегите си от Унгария, Италия, Кипър.

Предизборният лозунг на СИРИЗА: "Надеждата идва!"

Предизборният лозунг на СИРИЗА: „Надеждата идва!“

Впрочем, руският земеделски министър вече обеща Русия да изкупува цялата гръцка продукция за следващите 30 години, в случай на излизане от санкциите. Освен от руския президент и част от държавните глави в ЕС, които може да се обединят зад новия гръцки премиер в сблъсъка с Меркел, Ципрас получи поздравления от лидерите на Латинска Америка, която първа се освободи от американския колониализъм и корпоративния гнет. Гръцкият лидер, чиито идол е Че Гевара, неотдавна направи обиколка в региона, именно за да обмени опит в борбата, която му предстои.

Ефектът на доминото

Победата на СИРИЗА едва ли ще остане изолиран случай, и елитите са много наясно с това. Тя може да отключи ефекта на доминото в Европа:

На 31 януари стотици хиляди фенове на PODEMOS заляха центъра на Мадрид, развявайки знамена на републиката, на СИРИЗА и Гърция, и скандирайки "тик-так" по адрес на елита

На 31 януари стотици хиляди фенове на PODEMOS заляха центъра на Мадрид, развявайки знамена на републиката, на СИРИЗА и Гърция, и скандирайки „тик-так“ по адрес на елита

В края на годината следват избори в Испания, където според сондажите води антиглобалисткото движение ПОДЕМОС, после има избори в Ирландия, където първа сила вече е националистическата лява партия „Шин Фейн”. Основното послание на тези формации е отхвърляне на неолиберализма, налаган от Берлин и Брюксел. Още по-голяма опасност за статуквото обаче е обединението в Гърция на една радикално лява партия с една националистическа партия. Досега системата много умело успяваше да разцепи антиглобалистките сили, като ги противопоставя и дели на „леви” и „десни”. Затова беше толкова знакова и подкрепата, която Марин льо Пен декларира към СИРИЗА с разяснението, че „там, където няма партии, идентични на Националния фронт, крайната левица изпълнява нашата роля”.

Ципрас влиза за първи път в резиденцията на гръцките премиери в отсъствието на предшественика му Андонис Самарас, който трябваше да го посрещне

Ципрас влиза за първи път в резиденцията на гръцките премиери в отсъствието на предшественика му Андонис Самарас, който трябваше да го посрещне

Ето защо кредиторите на Гърция и евроелитът вероятно ще опитат всичко, за да разклатят правителството на Ципрас и да го провалят, както стана с Алиенде в Чили, включително чрез инфилтриране в редиците на СИРИЗА. Ще се опитат да сринат въстаналата Гърция, за да спрат лавината от набиращи скорост антисистемни партии. Само че времето им изтича. Историята се пише пред очите ни от народите. Надеждата дойде. Бъдещето вече започна.

Георги Сенгалевич

Вестник „Атака“, бр. 141 / 30 януари – 5 февруари 2015 

2 thoughts on “НАДЕЖДАТА ПОБЕДИ СТРАХА: ГЪРЦИЯ ОТПРАВИ ПРИЗИВ ЗА СЪПРОТИВА ДО ВСИЧКИ НАРОДИ

  1. Iwanò каза:

    То си е таковало онаковато и се очаква да си такова и таковото…
    Така е, когато те управлява не експерт, а банка…
    Когато МВФ ти казва какво да ядеш, а туземни малоумни вождеве организират още по-малоумни генно осакатени да ти пречат да работиш…
    Съжалявам за казаното… Преди години не бих го казал, но за съжаление се убедих в това, което казах. Дано не съм прав!

  2. Noviat svetoven red idva, 80 4ove4eta koito se gavriat s celia sviat triabva da miriasat i da ostaviat horata po celiiat sviat da jiveiat normalno v prehodnia sviat na materializma….predstoiat novi ikonomi4eski,moralni i 4oveshki otnoshenia….socializmat-komunizma…i divia kapitalizam shteusetiat nadigashtata se deistvitelno liava valna koiato tozi pat niama da e podhvarlena kato eksperiment v vremetov koeto ima ve4e Puls-nare4en Jivot……

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s