70 години между отрицанието и възхвалата. Какво да правим на 9 септември?

70 години между отрицанието и възхвалата, между „Никога вече 9 септември!“ и „Слава на социалистическата революция!“. 70, а може би повече?!? unikalni-snimki-ot-9-septemvri-1944-g--93269Защото разединението и общественото противопоставяне в България започва не на 9 септември 1944, а още след Ньой и разгрома на националния идеал през Първата Световна война – с Деветоюнския масонски преврат и окървавеното Септемврийско въстание. С мощното синдикално народно движение и неадекватността на елитите. В тази история няма невинни. И не ми говорете за 30-те години като за „златно време“, защото са оцапани в калта на една аграрна България, чиито символи са Белчо и Сивушка. Нито за 45-те години след това като за „връх в 1300-годишната ни история“. Защото невинни няма. Национален идеал няма. Има бял терор срещу червен терор. Кървави хора, рязане на глави и масови гробове. 9140 убити партизани срещу 9550 осъдени от Народния съд.

Очакваше се ние, младите, родени около и след Промените, да обърнем курса на омразата. Да формулираме новия национален идеал. Уви, не виждам това да се случва. Продължава да има два малобройни лагера от фанатици, които раздират и разделят България вече близо век, заради което трябва да отговарят пред историята… и пред истината. А тя, истината, е сложна, и не е оцветена нито в черно, нито в бяло. Аз например съм правнук на белогвардеец и имам предци, разстрелвани както от Сталин, така и от Хитлер – в Полша, Украйна и Русия. Такива, които с оръжие са освобождавали Европа от нацизма и други, които са бягали от същите тези освободители заедно с отстъпващия на запад Вермахт. В България единият ми дядо преди 9-ти е бил изключен от американското училище в София, задето боядисал в червено някакво самолетче. След 9-ти пък не му дали да учи висше, защото бил бранник. Та, питам аз, кого сега трябва да мразя и за какво?!?

61002747Какво да правим на 9 септември, ако мога да перифразирам Ленин? Да мразим? Да протестираме? Да празнуваме? Не. Нека да потърсим националния идеал –  истинския, загубен някъде между етнонационалната утопия за „България на три морета“ и последващата социална утопия за „безкласовото общество“. Да го потърсим в помирението и единението. Така, както днешна Русия се възражда, след като надмогна 7 ноември – датата на Октомврийската революция, и го превърна в „Ден на съгласието и помирението“. Там днес Николай ІІ е възприеман като добър, но и палачът му Ленин не е отричан, защото са част от една история. Без крайности и без емоции. Без фанатизъм. Само така се създават успешни нации и се градят устойчиви национални идеали.

 

Георги Сенгалевич

2 thoughts on “70 години между отрицанието и възхвалата. Какво да правим на 9 септември?

  1. Иван каза:

    По-тази логика да върнат Хитлер в Германия и Сталин в Русия, да им направят паметници и да ги почитат и тях защото това е „История“. Историята си е история, злото си е зло и то трябва да се разграничава, така както „Освобождението“ трябва да се разграничава от „Окупацията“, не заради фанатизъм въплътен в някаква идея или някакъв идеал, а най-малкото защото когато историята не се помни тя се повтаря, а тези същите зли намерения на силите които са стояли зад 9 септември 44-та година макар и под друга форма продължават да стоят и днес в Русия и това си пролича много ясно с актуалната в Украйна „криза“ (дума използвана като евфемизъм на руската агресия) Затова наш дълг е да помним от къде и как е дошло злото за да можем да му се противопоставим още в зародиш, да не говорим,че това същото зло все още руши България (говоря за БСП разбира се)!!!

    • Иване, точно за това говоря – докато използваме термини като „зло“ за дадена страна, народ, партия, човек и т.н., няма да се оттласнем от дъното. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s