ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА, ВЛАСТИТЕ У НАС ПРИВЕТСТВАТ ТЕРОРА НАД ТЯХ!

„Демократична революция” – така нарече въоръжения метеж в Украйна президентът на България Росен Плевнелиев. Евродепутатите от ГЕРБ и десницата даже излязоха с декларация по темата. Външният министър стигна още по-далеч, след като без съгласуване с парламента и без да се е вслушал в общественото мнение отпраши за Киев, за да легитимира новата власт там, докарана посредством държавен преврат, осъществен на 22-23 февруари в тежко нарушение на сключеното ден по-рано пред външните министри на Германия, Франция и Полша споразумение за примирие.

Вигенин поднася цветя в памет на убитите на Майдана, след като се е срещнал с убийците им.

Вигенин поднася цветя в памет на убитите на Майдана, след като се е срещнал с убийците им.

Как ли трябва да се оправдава сега Вигенин след последния изтекъл запис на разговор между дипломат № 1 на ЕС Катрин Аштън и външния министър на Естония, от който става ясно, че завзелата властта опозиция е нелигитимна и непопулярна, и че снайперите, избивали хора и от страна на Майдана, и от страна на органите на реда, са били наети не от Янукович, а от опозицията? Оказа се обаче, че България в лицето на външния министър и на премиера Орешарски не само признавала за легитимни, но и подкрепяла новите власти, които в рамките на само няколко дни успяха в нарушение на Конституцията на Украйна да свалят законния и демократично избран президент, да сменят главния прокурор и да разпуснат Конституционния съд. До съставянето на ново правителство един и същ човек – Олександър Турчинов, беше едновременно и президент, и премиер, и председател на парламента. „Революционна целесъобразност”, казват… Избраникът на САЩ за министър-председател Арсений Яценюк веднага привика прогонения от предишното правителство Международен валутен фонд.

Вигенин разговаря с диктатора Турчинов.

Вигенин разговаря с диктатора Турчинов.

Опиянени от временните си успехи, новите властници се самозабравиха дотам, че решиха да доведат докрай и веднъж завинаги процесите на дерусификация и озападняване. Всичко или нищо. За броени дни узурпираната от опозицията Върховна Рада съумя да настрои срещу киевската хунта почти всички съседи на Украйна с отмяната на езиковия закон и заплахите на дошлите на власт екстремистки групировки „Свобода” и „Десен сектор” към българите, руснаците, унгарците, гърците и евреите в Украйна. Чуха се гласове за окончателна разправа с каноничната Православната Църква, подчинена на Московската патриаршия, и дори за отказ от кирилицата и преминаване на латиница. Във Върховната Рада беше регистриран законопроект за забрана на парламентарно представената Компартия и дори беше лансирана крайно непопулярната идея за присъединяване на Украйна към НАТО. В същото време въоръжените отряди на екстремистите не спряха да върлуват по улиците, да грабят, отвличат и изнасилват невинни хора.

Среща с партията на Кличко. Не и с представители на преследваните Партия на регионите и КПУ.

Среща с партията на Кличко. Не и с представители на преследваните Партия на регионите и КПУ.

Естествено, навлякоха си гнева на населението от източните и южните региони на страната, вкл. Крим, което излезе на масови демонстрации с призив към Русия да се намеси, за да го защити от агресията. Същото поискаха и властите на Автономна република Крим, които насрочиха референдум за статута на полуострова на 16 март, както и сваленият, но легитимен президент на Украйна Виктор Янукович. И Путин реагира. Съветът на Руската федерация даде зелена светлина на президента да въведе войски в Украйна. Малко по-рано руснаците извършиха една от най-блестящите във военната история диверсионни операции, като прехвърлиха в Крим въоръжени сили без опознавателни знаци и без никой да се усети и да забележи десанта. В резултат на това руската интервенция се оказа недоказуема и все още никой не е в състояние да обяви за руски „вежливите” войници, снабдени с най-модерно въоръжение и екипировка. Командващият украинския флот премина на страната на Крим, а всеобщата мобилизация, наредена от самозвания президент Турчинов, се превърна в пълен провал. 1982236_847845535232210_86343350_nОтчаяният опит на Киев да привлече на своя страна в конфликта едрия капитал, като назначи за губернатори в рускоезичните региони олигарси като израелския гражданин Коломойский, все още не е дал очакваните резултати. Западът, изненадан от развоя на събитията, започна панически да отправя заплахи за санкции, скъсване на дипломатически отношения и т.н. Предстоящата среща на Г8 в Сочи се оказа под въпрос. Някои евролидери се самозабравиха дотам, че да предлагат налагане на оръжейно ембарго над Русия, която, за разлика от ЕС, е вторият по големина износител на оръжие с пазари основно в Азия и Южна Америка, а не в Европа. В следващите дни Путин сякаш смекчи натиска, притиснат от международна „изолация” (сякаш е възможно някой да изолира 1/6 от земното кълбо), от борсовия срив и обезценяването на рублата. Оказа се обаче, че руската страна се е възползвала блестящо от резкия срив на борсовите индекси, изкупувайки до 30 % от поевтинелите акции на редица компании, притежавани от чужденци, и де факто е провела една тиха и неусетна национализация!

"Окупацията" на Крим

„Окупацията“ на Крим

Последващите действия на Русия показаха, че Путин следва една отработена и координирана с властите в Крим и с президента Янукович стратегия за противодействие на преврата. След като послужи за размахване на пръст на Запада и за демонстриране на сила, военният сценарий отстъпи на заден план, за да се пристъпи вече от позицията на силния към икономически натиск. „Газпром” обяви, че украинската страна е спряла да плаща за руския газ, в резултат на което газовият дълг е нараснал до над 1,5 млрд. долара. От 1 април договореното през декември с Янукович намаление на цената с 35 % отпада и Украйна отново ще трябва да плаща най-скъпия газ в Европа. Перспективата за нова газова криза и спиране на доставките за Европа изглежда все по-реална. Още по-страшна за Киев обаче ще бъде фактическата загуба на Крим и Донбас, които като центрове съответно на туризма и на промишлеността досега захранваха бедните аграрни западни региони. Именно тях мечтаеха да заграбят и САЩ, които с 5 млрд. долара финансираха преврата. Сега едва ли ще ги засегне и възобновеното от Арсений Яценюк сътрудничество с МВФ, както и предстоящите „реформи”, които трябваше да доведат до пълната колонизация на цяла Украйна.

Руското знаме се развява над парламента на Крим.

Руското знаме се развява над парламента на Крим.

Оттук нататък сценариите са няколко, макар изходът от кризата да е все още непредвидим. Федерализацията на страната по модела на Босна и Херцеговина с Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска част изглежда една от възможностите. Не е изключено обаче да се стигне и по-далеч с едно фактическо дезинтегриране на Украйна и появата на поне два субекта на нейната територия. В такъв случай, без богатия Изток и Юг на Украйна, ЕС ще си натресе едно ново Косово, а Русия ще привлече в своята орбита една нова Абхазия, само че 20-милионна, с ресурси и стратегическо значение.

И все пак, тези прогнози са още твърде далечни, а военният конфликт все още не трябва да бъде изключван. При това положение напълно необяснима изглежда позицията на българското правителство, приветстващо една власт, дошла в Киев чрез преврат, какъвто беше подготвян и у нас през лятото, но беше осуетен от АТАКА. Меко казано нелогична изглежда подкрепата на София за екстремисти, които отправят заплахи за живота и сигурността на всички малцинства в Украйна,

Шегата настрана, но "Крим" скоро може да престане да бъде географско понятие, свързано с едноименния полуостров.

Шегата настрана, но „Крим“ скоро може да престане да бъде географско понятие, свързано с едноименния полуостров.

вкл. българското, и които искат да ограничат и даже да забранят употребата на друг език, освен украинския. Въвеждането на санкции от страна на ЕС спрямо Русия или регионите от Украйна, отхвърлящи преврата, пък ще нанесе особено тежък удар върху българската икономика. Вероятно става въпрос за някаква зависимост на управляващите от американското посолство и за определени ангажименти, които са поели към Вашингтон, за да не бъдат свалени от власт – първо беше аферата с „Уестингхаус” и новите мощности в АЕЦ „Козлодуй”, а сега – подкрепата за терора в Украйна, която кореспондира единствено с имперските интереси на САЩ. Защото нито в ЕС, нито дори в НАТО има консенсус по отношение на конфликта. ПАСЕ например изпрати до Венецианската комисия запитване легитимна ли е новата власт в Киев и валидни ли са нейните решения. А ударът срещу нашите над 200 хиляди сънародници в Украйна от страна на киевската хунта е двоен, защото от една страна техният майчин език е българският, а от друга те спадат към рускоезичното население, тъй като в ежедневието си и на работните си места общуват не на украински, а на руски език. В момента единствено кримските българи се чувстват защитени, и то не благодарение на България, а само и единствено заради намесата на Русия!

Трети март 2014 г.

Трети март 2014 г.

От всички партии у нас единствено ние от АТАКА се осмеляваме да кажем истината за ставащото в Украйна, и да издигнем глас в защита на българите там. За разлика от френските, испанските или холандските социалисти, управляващата БСП позорно мълчи. Мълчи и лидерът на ПЕС Станишев, който между другото е родом от Херсон, Украйна. Нищо чудно отново да се окажем неподготвени както за газовата война, така и за евентуална бежанска вълна към България. Около 700 хиляди са вече украинските бежанци само в Русия, от които над 143 хиляди са поискали убежище и руско гражданство. Какво ще се случи с българите в Украйна в случай, че терорът на екстремистите ги застигне, само Бог знае. Явно могат да разчитат единствено на Русия да ги защити, а в България само на нас, патриотите от АТАКА, да се застъпим за тях.

Георги Сенгалевич 

В. „Атака“, бр. 103 / 7-13 март 2014 г.

* * *

АТАКА ИСКА ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 84, ал. 1 от ПОДНС внасяме проект за декларация за позицията на Република България към събитията в Украйна с мотиви към него.
Молим, проектът за декларация да бъде предоставен за разглеждане и приемане съгласно установения ред

София, 04.03.2014 г. ВНОСИТЕЛИ:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЧЕТИРИДЕСЕТ И ВТОРО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Проект!

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
позицията на Република България към събитията в Украйна

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 84 ал. 1 от ПОДНС

Р Е Ш И:

Народното събрание изразява безпокойство от намесата на външни фактори в политическия живот на Украйна. През последните седмици в столицата на тази държава действаха въоръжени и финансирани от други страни терористи, които извършиха поредица от убийства, палежи и разрушения. Тези терористи бяха пряко подстрекавани от помощник държавния секретар на САЩ Нулънд, сенатори от САЩ и други официални лица, представляващи Съединените щати или държави от ЕС. Както и от правителствени щатски организации като Националния фонд за демокрация, която се финансира от Конгреса на САЩ всички тези официални лица и организации подпомагаха откровени фашисти, антисемити и криминални елементи в тяхната терористична дейност.

Народното събрание приема намесата във вътрешните работи на суверенна страна като недопустима, още повече когато е свързана с кръвопролития и насилие.
Народното събрание е против извършването на държавни преврати по насилствен начин и не приема самопровъзгласилата се власт в Украйна за легитимна.
Народното събрание категорично е за неутрално отношение на Република България към конфликти, незасягащи пряко интереса и териториалната цялост на Република България.
Народното събрание е против предоставянето на бази и пряко или косвено военно участие на страната ни в подобни конфликти.

София, 04.03.2014 г. ВНОСИТЕЛИ:

МОТИВИ

Във връзка с възникналото напрежение между властите в Киев и югоизточните региони на Украйна, и в частност Автономна република Крим, подкрепяни от Руската федерация, както и опасността от предстоящ военен конфликт с участието на държави-членки на НАТО на територията на Украйна, АТАКА се обявява категорично против участието на Република България в евентуална въоръжена намеса.547013_1411717515739839_1448329239_n
Събитията, разтърсили Република Украйна, все още не са получили адекватна и обективна оценка от страна на международните организации и националните правителства. Първо, легитимността на новите власти в Киев е твърде спорна предвид едностранното нарушаване от страна на опозицията на постигнатото на 21 февруари 2014 г. споразумение за примирие, подписано и от външните министри на Германия, Франция и Полша. Процедурите във Върховната Рада по отстраняване на президента на страната Виктор Янукович, по изменение на Конституцията и разпускане на Конституционния съд на Украйна, както и по избор на ново правителство, начело с Арсений Яценюк, подлежат на дискусия що се касае до тяхната юридическа легитимност и валидност. В състава на това правителство участват 4 министри (един от които вицепремиер) от Всеукраинско обединение „Свобода” – екстремистка партия, изповядваща неонацистка идеология, чиито представители отправят заплахи срещу малцинствата в Украйна и се борят за ограничаване и дори забрана на употребата на малцинствените езици, вкл. българския. На 23 февруари 2014 г. Върховната Рада отмени Закона за държавната езикова политика, предоставящ на българския език статута на регионален. Междувременно са депозирани законопроекти за забрана на политически партии, вкл. парламентарно представени, а народен депутат от ВО „Свобода” беше назначен за генерален прокурор на Украйна. Представители на радикални въоръжени групировки, сътрудничещи си с „Ал Кайда”, като „Десен сектор”, контролират големи части от страната, безнаказано нападат представители на съдебната власт и преследват хора по политически и езиков признак. Разграбени и опожарени са стотици клубове на Партията на регионите и Комунистическата партия на Украйна, разрушават се паметници и се превземат и оскверняват православни храмове. В същото време лидерът на „Десен сектор” Дмитро Ярош не само не е изолиран от управлението, а дори е назначен от и. д. президент Олександър Турчинов на поста заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна! 1653343_1422655361312721_878904222_nПравителството на САЩ и институциите на ЕС признават новите власти в Киев и техните действия за легитимни по силата на „революционната целесъобразност”, докато Русия и властите на Автономна република Крим определят случващото се като „държавен преврат”. Страната е на практика на ръба на гражданска война. В тази ситуация именно позициите на ръководството на Крим и на намиращия се в изгнание президент Виктор Янукович, както и масовите демонстрации на населението в южните и източните региони на Украйна, доведоха до решението от 01 март 2014 г. на Съвета на Руската федерация да позволи на президента Владимир Путин въвеждането на въоръжени сили в Украйна. В резултат на това, територията на Автономна република Крим е поставена почти изцяло извън контрола на властите в Киев. На 03 март Република Полша поиска съгласно чл. 4 от Северноатлантическия договор свикването на извънредно заседание на Съвета на НАТО. С оглед на това развитие, изключително тревожна изглежда възможността Въоръжените сили на Република България да бъдат привлечени като страна в конфликта, а територията на страната да бъде използвана от наши партньори в НАТО за логистична подкрепа или стратегическа точка за нападение срещу трета страна.
Като пълноправен член на ООН, ЕС, НАТО, ОССЕ и Съвета на Европа, България трябва остро да осъди всяка форма на екстремизъм и радикализъм, и в частност опитите за дискриминиране и асимилация на българите от страна на властите в Киев, и трябва да положи всички усилия за разрешаване на конфликта по мирен път, чрез преговори между противоборстващите в Украйна страни с участието на международни медиатори и наблюдатели, и за защита на живота и правата на украинските българи. Всяка необмислена външна въоръжена интервенция във вътрешнополитическия конфликт между регионите на Украйна от страна на НАТО и с участието на България би била пагубна за възстановяването на мира, законността, реда и стабилността в Украйна, както и за интересите на българското малцинство там.

София, 04.03.2014 г.

4 thoughts on “ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА, ВЛАСТИТЕ У НАС ПРИВЕТСТВАТ ТЕРОРА НАД ТЯХ!

  1. Бучков Сава Иванов каза:

    Браво! Браво! Браво! Севастополските българи много са признателни за тези статия и Вашата позиция пу този вопрос! Имах много дискусии със своите сънароднице и всичките (100%!!!) питаха -да не 136 години толкова много за мила България че тя забраяло кой я освободил от 5-вековно робство!!!!!!!!!

  2. Нова България каза:

    Скоро в България ще стане същото като в Украйна. Докато в народното събрание се набутат, ДПС и Турция вече са готови да се случи присъединяването на южна България като сънджак с афтомия към Турция. Просот бедността на българските граждани ги прави немощни да се противопоставят на тихата инвазия. В България се поущрява простотията и негативизма, циганите вече в по голямата им част се пъчат с турският си произход и дори имат незаконно оръжие. Те са най върлите съзаклятници на етническо прочистване на Родопите, Тракия от българскито население. Нагластта им е стигнала до там че никого не зачитат освен някакви пастори които са в услуга на ДПС и Турция. ВЛАСТТА Е БЕЗСИЛНА ! Българските органи и организации не работят за България а работят ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s