УКРАИНСКИЯТ КОНФЛИКТ Е ПРЕЛЮДИЯ КЪМ СВЕТОВНА ВОЙНА

Янукович в последен опит да опази гражданския мир и целостта на страната

            Горящи сгради и автомобили, обгорели и окървавени трупове без ръце и глави, барикади и оръжейни изстрели – това е картината днес в Киев, столицата на Украйна. Кой би предполагал такъв зловещ развой на събитията – особено след отстъпките, които властите направиха към опозицията с оставката на премиера Азаров, отмяната на пакета закони, приет на 16 януари, обявената амнистия за вандалстващите протестиращи и готовността за диалог относно промени в Конституцията.

Уви, желанието на президента Янукович за мирно урегулиране на ситуацията бе възприето от опозиционните лидери като слабост и отстъпчивост. Кличко и Яценюк обаче не са сами в похода си по трупове към властта. Както стана ясно от изтеклия разговор между зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд и американския посланик в Киев, зад двамата опозиционери плътно стои Вашингтон, който отдавна е преценил кой трябва да застане начело на Украйна и каква политика той трябва да провежда. Няма избори, няма демокрация. 1779711_660147264041741_1720784194_nРазбира се, презокеанската империя действа в Европа и чрез своите сателитни организации и държави, които не се свени презрително да ругае с изрази като „F*ck the EU”, изречен от Нуланд. Още в понеделник двамата украински лидери се озоваха на спявка в Берлин, за да просят от своята гаулайтерка – канцлерката на окупираната от САЩ Германия Ангела Меркел, пари за себе си и санкции за страната си. Случайно или не, още на следващия ден екстремистите от Майдана опитаха щурм на парламента и атакуваха централата на управляващата Партия на регионите, където убиха двама служители и отвлякоха други. Заловени в хода на сблъсъците милиционери пък бяха принуждавани на протестната сцена на колене да молят „евроинтеграторите” за милост. „Мирно протестиращ” „активист” загуби ръката си, след като по погрешка взривил конструираната от него бомба. И докато насилието вземаше своите жертви, компетентните органи най-после решиха да действат. 74003437Службата за безопасност и МВР на Украйна поставиха ултиматум на екстремистите до 18 ч на 18 февруари да опразнят центъра на Киев. Вместо това обаче, последните заеха позиции по барикадите, нахъсвани от проповедите на униатски духовници, докарани от западните региони на страната, и зовящи към убийства и атентати. Метрото на града затвори заради надвисналата терористична заплаха. Достъпът до Киев беше ограничен, за което двама транспортни полицаи заплатиха с живота си. В 20 ч започна настъплението на спецчастите „Беркут” и Вътрешните войски, по които беше открита стрелба с огнестрелно оръжие. Не е ясна съдбата на попадналия в плен милиционер, на когото „проевропейците“ избодоха очите и ..откъснаха едната ръка. БТР бе подпален с коктейли „Молотов”, а Профсъюзният дом изгоря до основи. Числото на загиналите достигна до няколко десетки, много от които милиционери.

"Проевропейци" раздават правосъдие

„Проевропейци“ раздават правосъдие

И докато терористите бяха изтласкани в една част от Площада на независимостта, в западните униатски области на Украйна като по зададена команда тълпи от озверели бандеровци (фенове на Степан Бандера – униат, русофоб и съюзник на Хитлер, извършили геноцид над поляци, руснаци и евреи в днешна Западна Украйна) щурмуваха местните прокуратури, полицейски участъци и казарми. Стотици затворници и престъпници са вече на свобода, докато в ръцете на метежниците са попаднали 1500 единици оръжие със 100 хиляди патрона! От прозорците на прокуратурата в Лвов бяха разхвърляни хиляди страници документация, а някаква самозвана Народна Рада обяви, че поема областта под свой контрол. Губернаторът на Волинска област бе прикован с белезници на сцената в град Луцк с цел да бъде принуден да подпише оставката си, докато група бандеровци издирваше семейството му, за да се разправи с неговите близки! Да не повярва човек, че годината е 2014-та, а арената на конфликта е в Европа!

Литовското знаме се вее гордо над барикадите

Литовското знаме се вее гордо над барикадите

В отговор на ескалацията, на 19 февруари службите и силовите министерства обявиха началото на мащабна антитерористична операция, докато в същото време президентът Янукович даде последен шанс на вилнеещата опозиция чрез постигнатото в сряда вечерта примирие. Последен шанс за единството и териториалната цялост на Украйна, както и за гражданския мир, който вероятно ще бъде провален от радикализма на жадните за кръв майдановци. А кои са те? Налице са данни, че рамо до рамо с ултрасите и неонацистките групи се сражават стотици чужденци, емисари на външни сили – от поляци и литовци до израелци и чеченци, както и около 350 завърнали се от Сирия украинци, воювали на страната на ислямистите там! Тези хора няма как да се съобразят с каквото и да било примирие. Те са там, за да убиват. С тях не може да се преговаря. С терористи никой никъде не преговаря.

Снайперистите. Кои са те?

Снайперистите. Кои са те?

В момента органите на реда са изтеглени, а появили се като от нищото снайперисти стрелят на месо по всичко живо в центъра на Киев, с цел да предизвикат безпорядък и да усилят международния натиск върху президента. Същите тайнствени снайперисти, които действаха и и във Венецуела през 2002 г., и в Либия, и в Сирия. Оттук нататък в случай, че Янукович не въведе извънредно положение и не разчисти окончателно центъра на Киев, съществува реален риск стоящите до момента зад него южни и източни региони на страната да потърсят свой собствен път за излизане от кризата. Търпението им се изчерпва: Крим вече заплаши да напусне състава на Украйна и да се присъедини към Русия. Подобни гласове се надигат и в Харков. Дали в конфликта между централната власт в Киев и бандеровския Запад ще се появи трети фактор в лицето на рускоезичните региони, ще видим през следващите дни. Едно е ясно – конфликтът в Украйна придобива все по-осезаемо измеренията на гражданска война с привкуса на цивилизационен сблъсък и с глобален геополитически отзвук. Линията на конфронтация по различни фронтове между Запада в лицето на САЩ, НАТО, ЕС и стоящия зад тях транснационален капитал, и въздигащата се Русия на Путин с нейните съюзници и партниращи независими държави, става все по-видима. 923430_682940101750958_1012050872_nЕдни и същи размирици и дирижирани протести, целящи хаос и анархия, в момента тресат редица не дотам ”послушни” държави освен Украйна – като се започне от нашата България, през Венецуела, Аржентина и Бразилия, та се стигне до Тайланд и Бангладеш. По всичко личи обаче, че механизмът на „мирните” „цветни революции” вече не сработва. Затова се стигна и до конфликта в Сирия, паралелите между който и гражданската война в Испания са достатъчно очевидни. А както знаем от историята на Втората световна война, след Испания следва нахлуването в Полша, за да се стигне в крайна сметка до нападението над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. Е, 7 десетилетия по-късно Хитлер го няма, но Европа отново е скована от една идеология – този път това е либерализмът с „евроатлантическите ценности” и догмата за „свободния пазар”. Европа, както и преди малко повече от 70 години, отново е „обединена” в един субект и се командва от един център, и отново гледа на изток. Остава ни да се молим Украйна да не се превърне в Полша от 1939 г., поделена между Изтока и Запада. Защото по-нататък всички знаем какво следва.

Георги Сенгалевич

В. „Атака“, бр. 101 / 21 – 27 февруари 2013 г.

P.S. Медиите у нас са наложили почти пълно информационно затъмнение по темата. Изобщо не се чува гласът на 200-хиляди украински българи, които стоят плътно зад президента Янукович. За сметка на това по БНТ ежедневно ни облъчва някаква женица от някакво Радио „Свобода“, което съвсем случайно се финансира от конгреса на САЩ…

27 thoughts on “УКРАИНСКИЯТ КОНФЛИКТ Е ПРЕЛЮДИЯ КЪМ СВЕТОВНА ВОЙНА

  • Стефо каза:

   Точно така, наистина твърде тъпа статия, съшита с бели конци съветска пропаганда! Абсолютен боклук и изопачаване на истината. Прекрасният Янукович, който толкова много е отстъпил… Да не повярва човек! Мръсниците избиват от упор невъоръжени хора, а този тръгнал да пропагандира. Жалка история!

   • АЗ каза:

    Пропагандата я води Запада. А твоето изказване е типично за или някакво полуграмотно промито мозъче или на някой платен соросоид, на който американските гъзоблизци са му казали какво трябва да пише в интернет.

  • Истината понякога има две лица.. Не е лошо да ги видим и двете, пък тогава да си изберем на кое да вярваме.

   • Prometheus каза:

    Мъдра позиция. Времето ще покаже наистина.

 1. Станимир Георгиев Павлов каза:

  ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е ПЛАНИРАНА 1871 г. ЗАЕДНО С МИНАЛИТЕ ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И ВСИЧКИ РЕВОЛЮЦИИ. ЦЕЛТА НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е ДА РЕДУЦИРА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА НА 500 000 000 ИЗРОДИ С ФАРАОНСКА КРЪВ, И ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТКИ (ЕВРЕИ). „БОГОИЗБРАНИТЕ“ ИЗРОДИ-ЮДЕИ ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СИ ОСЪЩЕСТВЯТ ПОСЛЕДНИЯ ПЛАН ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД!!! АКО ХОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НЕ СЕ ОСЪЗНАЯТ (КОЙ НАЛАГА ТЕРОРИЗМА = ВОЙНИТЕ) И СЕ ОБЪРНАТ СРЕЩУ ТЯХ, ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ ДО КРАК!!!

  • Prometheus каза:

   Браво, много ясно казано. Състоянието от което страдате се нарича Paranoia Vera. Трудно е за третиране, но не е животоопасно. Така че, не притеснявайте. На световната сцена, така да се каже, от вас така или иначе нищо не зависи.

 2. aZ каза:

  Айде пък сега, ново 20. Едва ли не сами се стреляли протестиращите. Не ви угажда пряката демокрация на вас комунистите и правото на глас и това е. Очевидно е, че правителството в Уграйна е нелегитимно. Властта произтича от волята на народа, принадлежи на народа, а той като суверен прехвърля управлението върху държавните управници. След като цялата столица гори и повече от ясно, че това правителство се е изчерпало и е време хората да избират ново!

 3. Nikolaj каза:

  Армията трябва да се намеси и да възвърне някакъв привиден ред в държавата, ситуацията в Украйна е ненормална, но затова са виновни политиките на САЩ и някои Европейски държави уж демократични , истината е в РУСИЯ

 4. test каза:

  avtora ti si za psihodispansera! vij kak jiveqt obiknovennite hora v bylgariq, v ukraina jiveqt 3 pyti po zle. zatova protestirat horata. az me4taq da se slu4i nesto podobno v bylgariq, da ste ima anarchiq sled tova no vednyj zavinagi ste se ottyrvem ot taq komunisti4eska al4na sgan!

  • Типичен коментар на малограмотен и неинформиран соросоид с анархистки уклони, който не знае, че радикалите от Майдана нямат нито едно социално искане. НИТО ЕДНО. И няма как да имат, след като именно благодарение на любимата им опозиция, която опустоши страната през периода 2004-2010, Украйна сви своя БВП с повече от 15 %. В същото време правителството на Партията на регионите, начело с Азаров, успя да овладее финансите, да възстанови икономическите отношения с Русия и да намали с 35 % цената на газа.

 5. SWIM каза:

  Колкото и да спорите нищо няма да постигнете, онуй било обратното, обратното било онуй, а работата е там,че кур е същото като хуй.

 6. АЗ каза:

  Наистина конфликтът в Украйна придоби изключително глобален мащаб, много по-глобален от колкото този в Сирия. И е много по-сериозен, защото този път Русия за нищо на света няма да отстъпи Украйна. Сега вече наистина Русия е готова, ако трябва с война да спечели Украйна, защото Киев е под носа на Москва. И Запада си дава сметка за това и именно поради тази причина е по-склонен да отстъпи. На Запада Украйна е нужна до толкова, че да не бъде в руската сфера на влияние, докато за Русия Украйна е от жизнено важно значение. Без Украйна, която се намира до сърцето на Русия, руснаците са много по-уязвими.
  Но не мисля, че Украйна ще бъде Полша 1939. По-скоро се получава нещо като Втора Студена война. И двете страни-и Русия и САЩ си дават сметка, че една световна война би унищожила света заради ядрени бомби, които биха използвали и двете държави. Има много примери в историята, в които в дадена точка отношенията между две велики сили ескалират до краен предел, достигайки до прага на война. Така например Кубинската ракетна криза създаде предпоставка за избухването на световна война между СССР и САЩ и техните сателити. Но нямаше такава. Така че бих казал, че днес Украйна наподобява на Куба. До Трета световна война не знам дали ще се стигне, но едно е сигурно-Втора студена война наистина има.
  Мен ме притеснява друго. Русия към момента е единствената държава, която се противопоставя на агресивната експанзионистична политика на САЩ. Поради което тя ще се стреми към привличане на колкото се може повече държави на своя страна, превръщайки ги в свои съюзници срещу САЩ. Същата стратегия като тази през Първата Студена война- война чрез локални конфликти (Виетнам, Корея и т.н). И една от тези държави може да сме и ние. В Балканите Русия не само, че има вековни имперски, но и чисто прагматични търговски интереси. Ако Русия наистина иска да е достатъчно силна империя, която да може да се противопостави на САЩ във всяко отношение, то на мен ми се струва, че след Украйна тя вероятно би насочила усилията си насам. И ако това стане, то аз съм убеден, че изместването на американското влияние в България и замяната му с руско би се предшествало от големи политически катаклизми. Мислите ли, че Западът би ни дал толкова лесно (отнася се и за другите балкански държави) на Русия, която за него е враг №1? Много е вероятно след около 5-6 години България да наподобява на Украйна сега. Но при нас го има друг, много по-сериозен проблем. Срещу налагането на руското влияние в България, сред българите би имало много малка съпротива (поради русофилските настроения сред българския народ). Но пък за сметка на това американците (както обикновено правят, когато някой не им се подчинява) могат да ни спретнат такъв етнически конфликт, че свят ще ни се извие. Примери, в които малките държави стават жертви на противоречията между великите сили в историята има много (погледнете конфликтите от Първата Студена война, пък и сегашните) и ние надали ще сме изключение. Не знам, може и да греша. Дано все пак предположенията ми се окажат грешни. Но все си мисля, че на Балканите и въобще в цяла Европа ще настъпят големи кръвопролития. За да ги избегнем, просто трябва да премахнем един общ враг-САЩ, защото американците в момента се държат като типични фашисти и комунисти. Окупираха целия свят, защото се борят за „демокрация“, „човешки права“ и „либерализъм“ (така както комунистите се бореха за „свобода“ и за „братство“).

  • Prometheus каза:

   Трудно е дасе каже, че ако САЩ се върнат обратно към изолационистката си политика от преди 1940г света ще стане по – добро място за живеене. Те трябваше да изоставят тази политика през двете световни войни, които ние европейците започнахме, ясно осъзнавайки
   че нестабилността и войната са лош бизнес и ако търговията между страните ще се развива, то тези страни трябва да са стабилни. Ако стрелят по вас за закуска, бомбардират ви за обяд и ви ръсят с напалм за вечеря, производителността на труда ви едва ли ще се увеличи.
   Та ако е вярно, че САЩ подклажда всички размирици в света, то това е самоубийствено, от търговска гледна точка действие и тези които, ако настина има такива ахмаци сред управляващите в тези страна, са отговорни за това трябва просто да бъдат отстранени за да не пречат на бизнеса.

  • ПЕТЪР ВАСИЛЕВ каза:

   Много точен анализ на събитията. Ненаситните имперски интереси на САЩ и Русия нямат граници. Кошмарно е завоеватели да ти говорят за дабродетели, принципи и че те са носителите на демократичните ценности. И двете суперсили имат еднакви цели – пълна хегемония. Разделителната линия на омразата все по-плътно се очертава и единствените платци са малките народи, независимо дали е в Азия, Европа, Африка или Америка. Всички сме изправени до стената – милост няма.

 7. Pencho каза:

  Сорос и неговите сектанти /соросоиди/ са виновни за всичко – Чумата през средновековието, Първа Световна Война, Втора Световна Война, Световняит глад, СПИН, ТОРС, Птичи грип и още куп заболявания и световни катастрофи. Някой хубаво го беше написал по-нагоре – явно някои хора имат нужда от специализирана медицинска помощ. Янукович новият Христос – това ще да е вашият лозунг. ЕС /част от който сме и ние, ама насила сме там/ и САЩ са в ролята на лошите. Русия е Отца (от Отца, сина и светия дух).

  Алоооо събудете се бре.Не ви ли е ясно, че това са интереси – на Русия и на ЕС/САЩ. Всеки дърпа към себе си чергата, а украинците /част от тях/ не са много съгласни някой да им спуска отвън какво точно да правят. Демокрацията не значи каквото кажат кажат тези които най-много това ще е /дори да са 50,1%/. Демокрацяита значи като се вземат решения да се имат предвид и желанията на малцинството.

 8. Олег каза:

  Тлкова тъпа статия, че чак се чудех дали си заслужава да я коментирам!

 9. manika каза:

  Статията показва истинската страна на проблема. Запада начело със САЩ продължава плана за дестабилизация на Украйна целящ уязвимостта на РУСИЯ пречеща на имперските им интереси. Забележете и в Украйна и в Сирия правителствата когато защитават реда и спокойствието са насилници, бандите терористи са герои и борци за свобода. Правителства защитаващи националните си интереси са на прицела НАТО и САЩ

 10. ЛЕВСКИ каза:

  САЩ като цяло са демократична страна съставена от много националности. Това е предпоставка ,наред със стремежа за световен ред и демокрация,покрай този наистина благороден стремеж, да се промъкнат хора от бизнес кръговете и политическото ръководство на САЩ,които не са съгласни с умерената политика на Барак Обама и преобладаващото мнозинство от американския народ! САЩ имат сериозен вътрешен проблем, който трябва да решат именно с тази част от своите хора!!!Тези Хора-полу човеци,които без знанието на голяма част от правителството и с негласното одобрение на друга,разпалват по много хитър начин световни конфликти с цел лично облагодетелстване и маниакална параноя за власт! Искрено се надявам Доброто да победи Злото! Бог да пази Света и всички добри хора!!!!За да възтържествува доброто!!!Амин!!!

 11. inkognito каза:

  Статья полный бред ! вы судите по тому что вам дают медии …..
  знаете ли что Янукович затворник (2 судимости -грабёж ) 46 заместители също затворници от донецк ….. а битка на майдане -виновен Янукович .http://www.youtube.com/watch?v=-Aup8iE5xuI&hd=1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s