НА ТРЕТИ МАРТ ГНЕВЪТ ДА СТАНЕ СИЛА

Докато умуваме над нова Конституция, едно трябва да е ясно – Революцията няма да бъде излъчена по телевизията

            България. Датата е 19 февруари, 140-та годишнина от обесването на Васил Левски: кървави протести срещу енергийните монополи разтърсват страната. Чешки политици заплашително размахват пръст, в защита на своите експлоататорски фирми. Премиерът Борисов първо заявява, че ще изгони ЧЕЗ, но след това драматично подава оставка „под натиска на народа”. b38e47bea1e16aebdd052d566a49aa0c_400x30024 февруари, неделя: нова протестна вълна залива градовете на България. Впрочем, редно е да спомена някои обстоятелства, които ще ви хвърлят в размисъл: например защо продажните ни медии, начело с бТВ, така обилно, хедонистично, та до прояви на садо-мазохизъм отразяват протестите? В тази връзка наскоро ми попадна документалният филм на Оливър Стоун за революцията във Венецуела, осуетила преврата на ЦРУ през 2002 г., наречен „Революцията няма да бъде излъчена по телевизията”. Но да се върнем у нас – замислете се възможно ли е изведнъж, вследствие на божествена намеса, глутницата, оглавявана от Бенатова, Бареков и компания вкупом да е изживяла катарзис и да е застанала на страната на българите? Не ви ли смущава и гробното мълчание на „евроатлантическите партньори”, които в случай на истинска, национална революция, ако не да ни бомбардират, то трябваше поне да изразят безпокойство от ситуацията? Човек направо да се почуства засегнат от такова пренебрежително равнодушие! И още – как така олигархията допусна пионката Борисов да бъде скоропостижно отстранена „чрез метеж” при положение, че в южната ни съседка Гърция правителството отказва да подаде оставка, макар по улиците ежедневно да демонстрират стотици хиляди, а офиси на управляващите и домове на журналисти да са обстрелвани с коктейли „Молотов” и автоматично оръжие? Има ли сценарий и кого обслужва той? f6670f47c0a5 Дали пък кукловодите на прехода не целяха да се отпуши клапанът на напрежението чрез едни „граждански” и аполитични, т.е. безвредни за мафията хаотични демонстрации? И нещо много важно – на път ли е справедливият ни гняв за пореден път да бъде употребен, а гласът ни – подменен?

Нека не го допускаме. Защото нямаме повече време за губене. Защото за 23 години българите се стопихме от 9 на 7,3 млн. Защото не останаха млади хора в България. Защото нашите бащи и майки – строителите на съвременна България, са натикани в мизерията, немили-недраги в своята Родина. Защото 23 години ни дискриминираха в собствената ни държава за сметка на всевъзможни етнически, религиозни и сексуални малцинства. Защото цели 23 години Костовци, Кобурги, Станишевци, Догановци, та до „новопреставилия се” дон Буда претендираха, че „реформират”, „оптимизират” и „либерализират”, когато всъщност разграждаха, разпродаваха и унищожаваха. Същите, които погребваха българския национализъм, които ни превърнаха в окупационна територия на Империята, претендираща да ръководи света. Опитаха се да извършат деконструкция на самата българска държава, на самата идея за българска държавност. KRAJBI BGВтълпяваха ни, че не трябва да честваме националния си празник – Освобождението от петвековното джихадистко мракобесие, защото под турско сме си живели царски, а на Трети март сме били заробени от „империята на злото”. Внушаваха ни, че ние – синовете и дъщерите на Крум и Симеон, на Паисий и Левски, не можем да живеем без милостинята на чуждестранните „инвеститори”, които идвали на тази прокълната, пустинна земя единствено от братски чувства на чистосърдечна капиталистическа солидарност, хуманизъм и християнско милосърдие. А в това не бива да таим и капка съмнение – та нали същите навремето са „цивилизовали” Латинска Америка, Африка, Индия? Е, с цената на жесток колониален гнет и няколко стотин млн. невинни човешки живота, но какво пък – казват, от демокрацията още никой не се е измъкнал жив.

А към клуба на „цивилизованите” устремно сме се запътили и ние: днес Родината ни е превърната в бананова република, в страна от Третия свят с минимална заплата 8,7 пъти по-ниска от средноевропейската, с опустошена деиндустриализирана икономика, ориентирана към обслужване на алкохолни и секс-туристи, с разградена национална сигурност. Шайката неолиберали, които идеологически доминираха целия преход с ултрадесните си главоблъсканици, днес ни обясняват как ние, българите, сме „лош човешки материал” – били сме мързеливи, производителността на труда ни била много по-ниска от европейските нива. 405135_437744942940170_404992427_n (2)И все пак не дават отговор на въпроса защо брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в България е 47 % от средноевропейския, пък доходите ни – едва 25 на сто от средните в Европа.  Днешното социално недоволство обаче показва, че търпението се изчерпва и това хвърля в ужас както тези, които не са прочели повече от една книжка в битието си (като „Винету” – свещената книга на будистите), така и онези, които стават и лягат със сатанинските писания на Милтън Фридман, Франсис Фукуяма и Алиса Зиновиевна Розенбаум (известна още като Айн Ранд). Българинът се събужда, но трябва да е наясно, че революция се прави с водач, организация и ясна алтернатива – така, както се освободиха народите на Венецуела и Еквадор, поставяйки начело държавниците Уго Чавес и Рафаел Кореа.

Но нека в навечерието на Трети март да останем верни на бунтовните си традиции, на изконно българските ценности, а не изкуствено да привнасяме чужди модели – било то исландски, швейцарски и прочее. Подобен експеримент вече преживяхме през ХХ в. Достатъчно пък е да разтворим фейлетоните на Алеко, за да разберем какво представлява пробутваната напоследък мажоритарна система, така лелеяна от Слави Трифоновци и Емил Кошлуковци. Protest240213Част от исканията на някои гневни граждани обаче звучат като издигнати лично от Кимон Георгиев лозунги, който през 1934 заявява следното: „Българи, досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата и народното стопанство. Всичко това наложи партийната власт да бъде заменена с непартийна”. Е, десет години по-късно знаем какво се случва. Колкото и болезнено да звучи, редно е да признаем, че не партиите сами по себе си са виновни за това, че вече 23 години повечето българи отказват да припознаят автентичните политици и автентичните движения – носители на промяната. А промяна значи не просто свикване на Велико народно събрание и нова Конституция, както искат компроментираните синдикати, в съюз с едрия капитал (БСК), а преди всичко незабавни промени в прогнилите, лобистки и антибългарски закони. Само това ще доведе до национализация на ЕРП-тата, до връщане на златото в български ръце, до стопиране на лихварския банков произвол, до прогресивна данъчна система и вдигане на доходите, стандарта и качеството на живот. Само тези мерки ще върнат достойнството и самочувствието на българина, ще му дадат възможност да се труди и изхранва, да съгражда бъдещето на своите деца тук, в България. 337752_233588560022903_100001152813078_597480_2028892504_oСамо те ще върнат България на българите. Това всъщност са исканията на гневния народ по улиците, формулирани особено точно и ясно в плана „Сидеров” – програмата за управление на де факто най-голямата легитимна организация на български граждани (395 733) – партия АТАКА. Резултатите от това съвпадение вече са налице: социолозите повече не могат да скрият скокообразния електорален растеж в подкрепата за патриотичните сили. И все пак, гневът ще стане сила само тогава, когато окончателно се преборим със страха – страха от Великите сили и техните емисари, от наднационалните корпорации-колонизатори, страха от самите нас, страха от промяната. А когато това стане, революцията (мога да ви гарантирам) няма да бъде излъчена нито по бТВ, нито по ТВ7…

Дотогава обаче ни предстоят още трудни дни, месеци, може би дори години на борба с изкусни и опасни противници. 3.03.06-2Но това не бива да ни отчайва, както хилендарският монах Паисий не се е поколебал да начене своята „книжица”, нито пък Апостолът на свободата – синът на карловски бояджия, да започне от нулата забележителното си дело. Затова нека и тази година по-масово отвсякога да се притечем под знамената на АТАКА, и пред катедралата „Св. Александър Невски”, посветена на отдалите живота си в Освободителната война, да заявим на цяла България кое е автентичното антиколониално движение, чиято задача е да формира мощен обществен народен фронт за Освобождение на България. И кога да поставим началото, ако не именно на Трети март – Деня на възродената от пепелищата българска държавност?

Георги Сенгалевич

В. „Атака“, бр. 56 / 1-7 март 2013

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s