Албанци превърнаха катедралата в Прищина в обществена тоалетна

Още през 1999 година започнаха масовите разрушения на християнски храмове

Георги Сенгалевич 

 
 (Продължение )

В люлката на сръбското православие и народност до момента са убити над 1200 сърби, опожарени или напълно унищожени са над 200 църкви и манастири, някои от тях паметници на културата от XII – XIV в. Това са престъпления не само срещу един народ, но и срещу общочовешкото културно наследство. В столицата на областта – Прищина, до 2000 г. са живели над 40 000 сърби, от които днес са останали не повече от 100, изолирани в малко гето. Осквернени са десетки сръбски гробища, като много от гробовете са разкопани, а костите – разхвърляни незнайно къде. Надгробните плочи са изпотрошени, очите на фотографиите на покойниците – избодени. В този косовски ад дори мъртвите са подложени на насилиеЕдинственият сръбски вестник „Глас Jуга“ ежедневно публикува информации за изнасилвания на сръбски момичета, за жестоки убийства на православни духовници, за кланета, разстрели и бомбени атентати. Навсякъде цари страх и ужас пред албанския тероризъм, и то в ХХI век! Дори катедралната църква в Прищина е превърната в обществена тоалетна! Масовите разрушения на християнски храмове започват още през 1999 г. Тогава албанците опожаряват манастира „Св.Троица“ от XIVв., а през юли той е напълно разрушен с експлозиви. Тогава и манастирите „Св.св. Козма и Дамян“ в Зочище, „Успение Богородично“ край Сува река, „Св.Марко“ край Призрен – все паметници на православното изкуство от XIV век, представители на Рашката архитектурна школа. През 1999 г. е взривена и катедралата в Дяковица, а албанското население организира празненства в чест на това събитие. На 2 юли по време на митинг в Прищина, воден от терориста от АОК Хашим Тачи, е демонтиран и осквернен паметникът на сръбския възрожденец Вук Караджич.
Но най-страшен е погромът от 15 до 20 март 2004 г., когато  озверелите албански тълпи убиват 19, раняват 900 и прогонват 4000 сърби. В сръбските анклави са опожарени 35 църкви и 1000 домове, както и няколко християнски села, без ефективна намеса от страна на „мироопазващите“ сили. Най-кошмарна е нощта на 17 срещу 18 март. Опожарен е шествековният манастир Девич, а албанските тълпи цяла нощ празнуват унищожението на манастира „Св.Архангели“ край Призрен. Църквата „Св.Богородица“ в Грачаница е изравнена със земята, а общината предвижда да превърне мястото в паркинг. В Призрен друга албанска тълпа опожарява епископската резиденция ,  храма „Св.Георги“от XIX век и православната семинария „Св.св.Кирил и Методий“. Наред с другите православни църкви е запалена и катедралата „Св.Богородица“- уникална трикорабна петкуполна базилика от X век. Тук през XIV в. твори византийският живописец и представител на Македонската стенописна школа Михаил Астрапас. Наред със силно застъпената византийска ренесансова тенденция впечатление правят изображенията на редица сръбски крале. Това, което дори турците не са посмели да докоснат, вече е унищожено от албанските вандалиНа 17 март албанците унищожават напълно сръбското село Свиняре. В град Косово поле пък албанска тълпа опустошава сръбското училище, болницата и десетки домове. Същото се случва в нощта на 17 срещу 18 март и в Гниляне. Някога тук са живели над 20 000 сърби, а към днешния момент градът вече е етнически прочистена зона. В град Косовска Митровица, поделен на северна сръбска и южна албанска част, също избухват сблъсъци около моста, свързващ двете части на града. Възпрепятствани от КейФОР да преминат в сръбската част, албанските тълпи се насочват към последният сръбски бастион от южната страна на река Ибър – църквата „Св. Сава“. Пред безучастните чуждестранни войници и тази църква влиза в черната статистика на опожарените храмове. На 21 март албанска озверяла тълпа от 500 души щурмува църквата в Подуево, унищожавайки всичко по пътя си, както свидетелства чешкият офицер Плешер. Той споделя, че веднага им е била издадена заповед за отстъпление. След това албанците се отправят към сръбското гробище, където оскверняват надгробните плочи и буквално вадят мъртъвците от гробовете им.
Въпреки тези нечовешки безчинства, които се извършват в сръбската провинция, международната общност, начело със САЩ и ЕС са твърдо решени да изменят статута на Косово и да го откъснат от Р Сърбия, като променят резолюция 1244 на СС на ООН.
Въпреки че Белград предложи компромисно решение с проекта „повече автономия, по-малко независимост“, западът е твърдо решен да прокара плана на бившия финландски премиер и специален пратеник на ООН Марти Ахтисаари за „контролирана независимост“ на Косово. Това на практика значи появата на ново мюсюлманско формирование в сърцето на Балканитеи на втора албанска държава, която ще бъде средище на албанската мафия и престъпността в Европа, както и разпределителен пункт в търговията с наркотици, оръжие, откраднати коли, трафик на хора и всякаква контрабанда. Така например съгласно меморандума на правителството на Югославия по изпълнението на резолюция 1244 от май 2000 г. през последните години като резултат от отворените граници с Македония и Албания в Косово са вкарани 250 хиляди коли без плащане на мита, повечето крадени от целия регион, които се легализирани от мисията на ООН ЮНМИК и после тръгват по пазарите на региона.
На този зловещ план се противопоставят Русия, Испания, Румъния, Словакия, Гърция, Куба и други. Много от тези държави съзнават, че даването на независимост на Косово е опасен прецедент, който може да предизвика сепаратизъм сред републиките на Руската федерация, баските, каталонците и андалусите в Испания, унгарците в Словакия и Румъния и осъществяване на отработения вече косовски сценарий в Гърция. Освен това тези страни съзнават, че Косово е сърцето на Сърбия. Именно тук е териториалното ядро на сръбската държава в нейния най-голям разцвет през XIV век. Косово е люлката на сръбското православие, на сръбската духовност. То е душата на Сърбия, без която тя не може да съществува като държаваа сръбският народ би загубил своята национална идентичност, защото именно тук са се случили знакови и съдбовни за него събития. Не случайно някогашният химн на страната започва с думите: „Христе Боже, Распети и Свети, сва Србиjа на Косово лети.“Ако тази сръбска провинция получи независимост, това означава не само разпадането на Сърбия като държава, но и отключване на кутията на Пандора и почти безпрепятствено осъществяване на плановете за ислямизация на Балканите. Ето защо е време всички православни страни да се противопоставят остро на геноцида над косовските сърби и удара срещу православието. България също трябва да подкрепи категорично западната са съседка в борбата й да запази 15% от своята територия. Всякаква друга позиция е самоубийствена за нашата страна. Веднага трябва да задвижим  дипломатическите си лостове, или поне да се включим в една активна информационна кампания в Европейския парламент например. За да се спаси православието на Балканите е необходим един нов кръстоносен поход за разбиване на всякакъв сепаратизъм, който обаче да бъде насочен и към СС на ООН – там, където враговете на православието днес решават съдбата на  южната сръбска провинция.
(Край)

Вестник „Атака“, брой 539

30/06/2007

Реклами

Едно мнение за “Албанци превърнаха катедралата в Прищина в обществена тоалетна

  1. Вра каза:

    Сърбите са народ мъченик. Четох православни пророчества,които предсказват завръщането на Косово към сръбска територия. Русия ще помогне на Сърбия да си възвърне Косово! Тези проклети албанци ,които се гаврят със православните светини да горят в ада!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s